ιστορικά στοιχεία

www.moneyinfo.gr

Το χρήμα στις πρωτόγονες ανθρώπινες κοινότητες ήταν τα ίδια τα προϊόντα και με αυτά γίνονταν ανταλλαγές. Αποτελέσματα κυνηγιού ή συλλογής αυτά τα προϊόντα, ήταν το πρώτο απλό χρηματιστήριο αξιών.

Όσο πιο πολύπλοκη γίνονταν η κοινωνική οργάνωση, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ανάγκη καθορισμού κάποιων συγκεκριμένων αξιών ανταλλαγής. Με αυτές τις αξίες μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές πολύ διαφορετικών μεταξύ τους προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πρώτες σταθερές αξίες ήταν τα πολύτιμα μέταλλα , τα εργαλεία και τα σιτηρά που ήταν βασικό προϊόν διατροφής , ανταλλαγής και εμπορίου. Τα πρώτα αντικείμενα που η αξία τους ήταν εικονική και χρησιμοποιήθηκαν σαν χρήματα ήταν τα κοχύλια. Η αρχή έγινε στην αρχαία Κίνα. Στα κοχύλια φαίνεται ότι χρωστάνε τα νομίσματα το στρογγυλό τους σχήμα. Στην Κίνα έγιναν και τα πρώτα μεταλλικά νομίσματα από μέταλλα χωρίς ιδιαίτερη αξία. Τα νομίσματα αυτά είχαν και τρύπες στη μέση και μπορούσε κάποιος να τα δένει μεταξύ τους.

Στην αρχαία Ιωνία κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα από πολύτιμα μέταλλα, χρυσό, ασήμι και χαλκό διακοσμημένα με παραστάσεις θεών και βασιλιάδων. Σε αντίθεση με τα κινέζικα νομίσματα που ήταν από μέταλλα χωρίς ιδιαίτερη αξία, αυτά τα πρώτα ελληνικά νομίσματα ήταν τα ίδια πολύτιμα. Από εκεί και πέρα όλες οι πόλεις κράτη, τα ελληνιστικά βασίλεια και οι αυτοκρατορίες, όπως η περσική και η ρωμαϊκή έδωσαν μεγάλη σημασία στην κοπή των νομισμάτων τους.