Άτοκες δόσεις

Οι αγορές προιόντων με άτοκες δόσεις είναι ένα καινούργιο χρηματοποιστωτικό προιόν που προσφέρεται από τις τράπεζες και τα συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα.

Οι άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας είναι κάτι καινούργιο και όχι τόσο οικείο στον καταναλωτή. Για αρκετά χρόνια μπορούσαμε να πληρώνουμε με δόσεις μέσω τις πιστωτικής κάρτας μας για τα προιόντα που αγοράζαμε, αλλά αυτές οι δόσεις ήταν έντοκες. Αυτό πολύ απλά σήμαινε ότι ο καταστηματάρχης υπολόγιζε την επιβάρυνση του επιτοκίου ανάλογα με την συμφωνία που είχε με την τράπεζα και έτσι το συνολικό ποσό της αποπληρωμής ήταν μεγαλύτερο από την αρχική τιμή του προιόντος. Αυτό δεν γίνετε πια με τις άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας. Ο καταναλωτής πληρώνει ακριβώς το ποσό που συμφώνησε αρχικά με τον πωλητή μοιρασμένο σε ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις που χρεώνονται κάθε μήνα στον λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας.

Άτοκες δόσεις πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα στις αγορές με άτοκες δόσεις είναι ότι είναι άτοκες! Δηλαδή δεν αυξάνουν την αρχική τιμή του προιόντος.

Οι άτοκες δόσεις γίνονται μέρα με την ημέρα μια υπηρεσία που την προσφέρουν σχεδόν όλες οι τράπεζες στις πιστωτικές τους κάρτες και τα περισσότερα καταστήμα με αποτέλεσμα να μπορείτε να βρείτε αυτό τον τρόπο αγοράς σχεδόν παντού, ακόμη και σε αγορές σας σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να κάνετε αγορές με άτοκες δόσεις σε προιόντα που είχατε αποφασίσει να τα αγοράσετε με μετρητά, χωρίς καμία επιβάρυνση και στις ίδιες τιμές μετρητοίς. Έτσι ενισχύετε την ρευστότητα σας χωρίς καμία επιβάρυνση στον προυπολογισμό σας.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα με τις άτοκες δόσεις, σήμερα με την οικονομική κρίση, είναι ότι στις περισσότερες πιστωτικές κάρτες στην ουσία σας ανεβάζει το πιστωτικό όριο. Θα δείτε ότι ενώ το πιστωτικό όριο της κάρτας είναι ορισμένο και δεν μπορείτε να υπερβείτε με άμεσες αγορές η ανάληψη μετρητών, οι αγορές με άτοκες δόσεις έχουν άλλο όριο και μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε αρκεί η κάρτα σας να μην έχει υπέρβαση του κανονικού της ορίου. Αυτό τις περισσότερες φορές διπλασιάζει την πιστωτική σας δυνατότητα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις άτοκες δόσεις

Η αποπληρωμή για αγορές με άτοκες δόσεις μπορεί να γίνει από 3 μέχρι 60 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρείτε 2 ή και περισσότερες από 60 άτοκες δόσεις, αλλά σπάνια. Αυτό που θα βρείτε συχνά στις αγορές με άτοκες δόσεις είναι ειδικές προσφορές που κάνουν τα καταστήματα, ώστε οι άτοκες δόσεις να αρχίζουν να χρεώνονται στην πιστωτική σας κάρτα μετά από ένα χρονικό διάστημα (περίοδο χάριτος) και όχι από τον επόμενο μήνα.

Όταν αγοράζετε ένα προιόν με άτοκες δόσεις, στην απόδειξη της πιστωτικής κάρτας που σας δίνει το κατάστημα να υπογράψετε (POS) πρέπει να αναγράφονται οι μηνιαίες άτοκες δόσεις και το χρηματικό ποσό της δόσης. Μου έχει τύχει μερικές φορές ειδικά στην αρχική περίοδο της εφαρμογής αυτού του τρόπου πληρωμής από τα καταστήμα να μου πουν ότι αγοράζω με άτοκες δόσεις, αλλά να μου περάσουν όλο το ποσό μεμιάς στην πιστωτική μου κάρτα.

Οι άτοκες δόσεις στον μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας εμφανίζονται με το όνομα του καταστήματος που κάνατε την αγορά και με ένα συνοδευτικό δεκαδικό αριθμό της μορφής 1/12 ή 6/24. Το πρώτο νούμερο σημαίνει το ποιά είναι η δόση που χρεώθηκε στην κάρτα σας και το δεύτερο τις συνολικές άτοκες δόσεις αυτής της συγκερκιμένης αγοράς.

Προσοχή! Οι άτοκες δόσεις από την στιγμή που χρεώνονται στην πιστωτική σας κάρτα συμπεριφέρονται ως τμήμα του συνολικού χρέους και επιβαρύνονται με τόκους, τόκους υπερημερίας και λοιπές χρεώσεις, αν δεν εξοφλούνται άμεσα. Στις πιστωτικές κάρτες υπάρχει η γλυκειά παγίδα της ελάχιστης καταβολής που επιβαρύνει τον λογαριασμό της κάρτας με τόκους ακόμη και αν ψωνίζουμε με άτοκες δόσεις. Γι'αυτό όποιος θέλει πραγματικά να μην πληρώνει καθόλου τόκους στην πιστωτική του κάρτα για τις αγορές που έχει κάνει με άτοκες δόσεις, πρέπει να βάζει χρήματα στην πιστωτική του κάρτα την μέρα που μπαίνουν οι άτοκες δόσεις στον λογαριασμό και πάντα ισόποσα με τις δόσεις και όχι να πληρώνει την ελάχιστη καταβολή την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού.

ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ